Ko rastemo, smo najbolj občutljivi in prav takrat potrebujemo jasno, močno in predvsem nevtralno vodstvo. Na žalost, pa ga takrat tudi najlažje spregledamo.

 

Na samostojni poti sem že dobrih sedem let. Večina je bilo dobrih, nekaj celo odličnih, v zadnjem letu pa kljub resnično srčnim prizadevanje utrpevam izgube na pomembnih področjih, predvsem finančnem. Ko gledam nazaj, prepoznavam neke vzorce, ki mi spodkopavajo materialno varnost. Poguma mi ne manjka, idej tudi ne, znanja prav zagotovo ne, marketinških veščin še manj. Torej kaj je tisto, kar me spodkopava, se sprašujem?

 

Vse od leta 2012, ko sem pogumno zakorakala v intuitivno mentorske vode, se mi namreč dogaja, da zelo pogosto, ko delim ideje bodisi svojimi mentorji, bodisi s partnerji, le ti te ideje posvojijo (to sem sedaj lepo povedala). Pa da ne bo kdo narobe razumel. Lani sem po dolgih letih iskanja končno sklenila pravo partnerstvo s Špelo. To, kar sva vedeli že sami, da sva dober poslovni par, ker imava skoraj enake vrednote, videnja in znanja, nama je potrdila tudi astrologinja, ki je primerjala najini karti.

 

S Špelo pa sva tudi pred začetkom sodelovanja sklenili pisni dogovor, ki opredeljuje najin odnos in finance. Zanimivo je bila morda celo še bolj od mene zagovornica takega dogovora Špela. Čeprav je njeno načelo zaupanje, pa ve, da je najbolj pomembno v partnerstvih, da ni nič prepuščeno naključju. Če stvari niso napisane črno na belem, si lahko vsaka stran (tudi povsem nehote) stvari predstavlja po svoje, to pa vodi v zamere, krepi slabo energijo in sproža nepotrebne zagate. Poleg tega pa – če nisi zaščiten, lahko vedno izpadeš žrtev.

 

Postaviti se zase je značilnost opolnomočene poslovne osebe

 

Kako hitro pride do take situacije je Špela videla preko mamine izkušnje vrsto let nazaj. Tri prijateljice, velike strokovnjakinje, so skupaj odprle podjetje, njena mami je bila gonilna sila in celo glavna nosilka vloženega kapitala, ko je podjetje začelo ustvarjati rezultate, pa je ena od “prijateljic” zaslužke neupravičeno začela pripisovati in fakturirati sebi. Špelino mamo je bolj kot samo dejanje prizadela “izdaja”, ranjeno je izstopila iz podjetja, verjetno delno tudi zaradi razočaranja zbolela in celo podlegla bolezni. Partnerica, ki je bila pobudnica razdora, je njeno nemoč izkoristila, podjetju le v ime dodala “nova” in začetni skupni zalet spemenila v uspešno podjetje, ki je danes prepoznavno ime na področju svetovalnih dejavnosti. Podobnih primerov je v poslu na žalost veliko, skozi izkušnje tudi mnogih strank, pa bi lahko celo sklepali, da je že skoraj prej pravilo, kot izjema. In prav zato je še toliko bolj pomembno, da postavimo trdne temelje, pa čeprav nam je morda neugodno z ljudmi, ki jim zaupamo, sklepati formalne zapise in zahtevati stroge podpise. A prav zato, ker sva s Špelo to naredili še preden sva sploh začeli razpravljati o kakršnikoli strategiji, imava danes lahko uravnotežen odnos.

 

Na žalost pa moja “pamet” ni bila tako striktna tudi v ostalih primerih. Naj se vrnem malce nazaj … Leta 2012 sem bila v celoletnem programu pri eni od svojih mentoric. Večino leta sem govorila o tem, kako bom naredila intuitivno potovanje po poteh Marije Magdalene, z detajli in navdihom vred. Mentorica je moje besede pridno poslušala in, glej ga zlomka, le nekaj mesecev pred mano sama razpisala isti program. Seveda je takrat moje intuitivno potovanje padlo v vodo. Prijavila se je le ena oseba. Ker na tem podoročju še nisem bila dovolj močna, sem izgubila voljo in se prizadeto kot ranjena levinja, ki si gre v svoj brlog lizati rane, tiho umaknila.

 

Učitelj naj bo  ponosen na učenca, ki ga preseže

 

O etiki verjetno na tem mestu ne gre razpravljati, a če si slučajno tudi ti mentor-ica, naj te ob tej priložnosti opomnim, da se zupanja stranke nikoli ne zlorablja. Vse, kar se dogaja med teboj in tvojo stranko je strogo zaupno, tvoja vloga mentorja pa je, da stranki brezkompromisno pomagaš doseči njen cilj in to ne glede na to, kako močno isti cilj “zamika” tudi tebe. V programu MBA poslovnih zvezd – umetnost kovčinga se bomo tudi s tem poglobljeno ukvarjali.

 

Pri tem je pomembo sporočilo tudi za tiste, ki morda delate ali razmišljate, da bi delali z mentorjem, kovčem ali kakim drugim svetovalcem – pred začetkom dela vedno zahtevajte pisni dogovor o poteku sodelovanja, v katerem so natančno opredeljene dolžnosti obeh strank. To je tudi ena od osnovnih stvari, ki jo midve s Špelo “zahtevava”, ko delava z najimi MBAjevci in MBAjevkami poslovnih zvezd, hkrati pa je osnova, ki govori o strokovnosti osebe, s katero sklepate mentorski odnos.

 

Ker je vedno tako, da se nam v univerzumu stvari ponavljajo, dokler nečesa zares ne “sčistimo”, v zadnjem mesecu “prebolevam” že drugi bumerang, iz katerega se gotovo lahko naučiš veliko tudi ti, ki bereš te vrstice. Kot osel sem šla pred kratim še enkrat na led. Navdušena nad idejo organizacije retreata na Havajih, sem z odprtimi rokami sprejela partnerico, ki je imela izkušnje z organizacijo potovanj in je tudi nekaj časa živela na Havajih. Bila je logična odločitev in v njej sem videla možnost, da retreat tudi zares in to dokaj hitro uresničim. Entuziastično sem stopila v nov partnerski dogovor, v katerem sva se dogovorili, da obe trživa program in tudi obe od tega nekaj zasluživa. Sama sem dve leti vlagala svojo energijo v programsko zasnovo, tako, ki pije vodo in v katerem ima vsaka stvar, ki jo naredimo smisel in nadaljevanje, poleg tega pa sem se z vsem srcem in dušo vključila tudi v promocijo.

 

Danes imam za sabo sicer dva čudovita retreata Kjer se srečata ogenj in ocean – plavanje z delfini in stik s kiti ter izleti po otoku Big Island, a lahko rečem, da sem padla na izpitu jasnih dogovorov. Resnično sem tega lotila kot nek lolek. Po izvedbi letošnjega retreata se je izkazalo, da sem bila v tem odnosu popolnoma sama. Ko sem tržila, sem denar, čas, znanje vlagala le sama. Ona je bila sicer zraven, a šele, ko je bilo že vse narejeno. Pred nekaj tedni pa sem izvedela, da je skoraj identičen program lansirala sama, pod svojim imenom. Brez vprašanja, brez ene besede … A ne samo to – dolguje mi tudi denar za izpeljavo zadnjega retreata, saj je šel denarni tok preko nje. Kako se bo zgodba izpletla še ne vem, zagotovo pa sem odločena, da tokrat ne grem le v brlog in lizat rane. Tisti, ki me spremljate, veste, da so Havaji in plavanje z delfini del moje duše in tako lahko to potovanje le še izboljašam. Kjer je srce, tam se dogajajo največje čarovnije!

 

Zate, draga vitezinja biznisa, srčna ustvarjalka ali ustvarjalec, pa imam pomembno sporočilo. Če se lotevaš partnerskih sodelovanj, je jasen pisni dogovor, ki opredeljuje odnos in delitev finance tako na strani obveznosti kot dobička prva stvar, ki jo naredi. Brezpogojno, pa čeprav si morda šele na začetku in se počutiš čisto majhnega-no, ali pa te ideja tako navdušuje, da pozabiš na vse ostalo. Tako si boš prihranil-a veliko čustvenih nihanj, ki jih kot vodja na svojem področju res ne potrebuješ. Tako boš tudi veliko lažje služil-a svojim strankam in poslovno mnogo hitreje napredoval-a.

 

Poleg tega pa še en nasvet – skrbno poslušaj svojo intuicijo, ki te vsake toliko opozori na nekatere zadeve, še posebej, če dobiš občutek, da se trudiš, druga stran pa med tem vodi vodo na svoj mlin. Slednje se je v drugem primeru zgodilo meni.

 

Energija v partnerstvu je pomembna, sicer se ena stran izčrpava, druga pa lepo “po francosko” deluje naprej. Vsekakor so vse izkušnje, tudi tiste najbolj boleče, vedno koristne, tako pač deluje univerzum. In tudi pri meni je verjetno vsa ta zmeda neke vrste darilo, ki mi bo omogočilo, da napredujem in še bolj izpopolnim ponudbo. Vseeno pa vem, da je mnogo slabih izkušenj mogoče tudi preprečiti, če smo le pravočasno pozorni in se ne vdamo svoji srčni naivnosti.

 

In prav zato, te še enkrat spodbujam, da zmeraj ko sklepaš partnerstva:
  1. Skleni pogodbo.
  2. Jasno se domenita, kako bosta zadevo tržila.
  3. Financ pa nikakor ne prepusti naključju, pač pa točno opredeli številke.

Ja, vsak dan je potovanje in vesela sem lahko, da lahko moje napake spremenim v nekaj zares vrednega. Upam, da te je moja zgodba navdihnila z novim spoznanjem in boš od sedaj naprej še malce bolj poslovna, ali če lahko temu rečemo, strokoven-a. Ja, v biznisu je vedno vključenih tisoč interesov in kot prava vitezinja, vitez biznisa skrbi za trdno osnovo vseh dogovorov.

 

 

Tamara Belsak

Author Tamara Belsak

More posts by Tamara Belsak

Leave a Reply